Μέχρι πριν λίγα χρόνια  τόσο η  βιομηχανία όσο και η κάθε νοικοκυρά φρόντιζε να προμηθεύεται τα μπαχαρικά της αρεσκείας της και να τα βάζει η μεν βιομηχανία στα κρεατοσκευάσματα η δε νοικοκυρά στο φαγητό  της, μόνα τους η με συνδυασμούς της αρεσκείας της. Για μεν την νοικοκυρά αυτό ήταν ερασιτεχνικό αλλά αποδεκτό, αλλά για την βιομηχανία καταστροφικό και φυσικά μη αποδεκτό διότι δύσκολα μπορούσε να πετύχει συνέχεια ίδια γεύση. 
Έτσι αναπτύχθηκε ένας νέος κλάδος, ο κλάδος των κατασκευαστών μειγμάτων μπαχαρικών. Λέγοντας  μείγματα μπαχαρικών  εννοούμε  την μείξη ενός συνόλου μπαχαρικών και αρωματικών φυτών.  Τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των κατασκευαστών μειγμάτων μπαχαρικών σε συνεργασία  με την βιομηχανία κρεατοσκευασμάτων κατόρθωσαν να αναπτύξουν συνταγές  κατάλληλες για το κάθε κρεατοσκεύασμα και συγχρόνως συνταγές που ήταν σύμφωνες με τον κώδικα τροφίμων.
Ασφαλώς είναι κατανοητό ότι οι γεύσεις  αλλάζουν από χώρα σε χώρα και ακόμα επηρεάζονται από κλιματολογικές, διατροφικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές   συνήθειες. Η Αραβική κουζίνα είναι ένας συνδυασμός της Μεσογειακής και Ινδικής κουζίνας. Όσον αφορά το κρέας, προτιμούν το αρνί και τα πουλερικά ενώ το βοδινό και η καμήλα καταναλώνονται σε μικρότερο ποσοστό, το χοιρινό έχει αποκλεισθεί τελείως λόγω της θρησκείας . Στις  παραθαλάσσιες περιοχές μεγάλο ρόλο στην διατροφή έχει το ψάρι. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καταναλώνεται πολύ το γιαούρτι και το λευκό τυρί. Λαχανικά όπως μελιτζάνες, τομάτες και αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα , βερίκοκα περιλαμβάνονται κατά μεγάλο ποσοστό στις συνταγές τους. Επίσης στην Αραβική κουζίνα οι συνταγές περιλαμβάνουν άφθονο ρύζι και όσπρια.Τα μπαχαρικά δεν χρησιμοποιούνται τόσο έντονα και σε μεγάλη ποσότητα όσο στην Ινδική κουζίνα. 
Τα κυριότερα μπαχαρικά που περιλαμβάνονται στην Αραβική κουζίνα είναι:
ΘυμάριΚόλιανδροΚανέλλαΣαφλάουερσουσάμισκόρδο, κύμινοσουμάκ,κιτρινόριζα.
Η Ινδική κουζίνα ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία, την παράδοση και τα προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή.Το κάρδαμο, η πιπερόριζα, το κόλιανδρο, οι πιπερίτσες, η ασαφετίδα είναι εγχώρια μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Πολλά από τα μπαχαρικά όπως το πιπέρι σετσουάν, ο μαραθόσπορος, το γκαλάγκαλ, το αστεροειδές γλυκάνισο φύονται στην Κίνα και μας έχουν γίνει γνωστά από την Κινέζικη κουζίνα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλον τον κόσμο.

Η αναφορά στην Γαλλική κουζίνα είναι αναγκαία, εφ' όσον πάντα αντιπροσωπεύει την καινοτομία και την φινέτσα σε αυτόν τον τομέα με τα νέα υλικά, την νέα εμφάνιση και μέθοδο που συνεχώς έχει να προτείνει.

Η κουζίνας της Αφρικής έχει και αυτή ξεπεράσει τα σύνορα της ηπείρου τελευταία, και πολλά από τα υλικά της ιδίως τα μίγματα μπαχαρικών έχουν γίνει πολύ δημοφιλή.